LifeStyle

Shenjat që tregojnë se jeni shumë të varur në një lidhje dhe si ta ndryshoni

Është e natyrshme të kënaqeni duke kaluar kohë me partnerin tuaj, por kufijtë duhet të ekzistojnë gjithmonë. Me pak punë dhe vetëdije, mund të mësoni se si të ndaloni së qeni “të varur” dhe të ndiheni më të përmbushur në një marrëdhënie emocionale.

“Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis nevojave dhe varësive”, thekson psikologia Leslie Becker-Phelps.

Nevoja për pranim dhe dashuri është pjesë e të qenit njerëzor, ajo që na bën të dëshirojmë marrëdhënie të ngushta. Nuk ka asgjë të keqe me këtë, por disa njerëz nuk ndihen të bindur kur dikush tregon se i intereson, ndaj vazhdojnë të kërkojnë më shumë dhe kështu bëhen mbytës.

Fatkeqësisht, kjo lloj sjelljeje është më së shumti rezultat i traumës që ka ndodhur në fëmijëri ose në një marrëdhënie me një partner të kaluar.

Pavarësisht nga shkaku, simptomat e “sjelljes ngjitëse” janë gjithmonë të njëjta:

Nuk i jepni partnerit hapësirë dhe kohë për të qenë vetëm, edhe nëse ai e kërkon atë nga ju

Ju telefononi ose shkruani pa ndërprerje kur nuk jeni bashkë

Ju përjetoni një sulm paniku nëse partneri juaj nuk u përgjigjet mesazheve ose telefonatave

Vëzhgoni me vëmendje sjelljen e partnerit tuaj në rrjetet sociale

Ndiheni të kërcënuar nga kushdo afër partnerit tuaj (miku, kolegu i punës, etj.)

Ju shpesh kërkoni siguri se partneri juaj ju do

Jeni vazhdimisht në kërkim të shenjave të tradhtisë

Ndiqni vendndodhjen e partnerit tuaj përmes telefonit

Edhe pse është shumë e vështirë të thyesh modelet toksike, nuk është e pamundur. Psikologët sugjerojnë teknika të thjeshta që mund të jenë të dobishme në situata të tilla.

1. Lëreni telefonin

Nëse jeni të prirur për “sjellje ngjitëse”, ndoshta jeni mësuar të kontaktoni vazhdimisht partnerin tuaj gjatë gjithë ditës. Edhe pse kjo sjellje vjen nga dashuria dhe frika e pashëndetshme e humbjes, ajo gjithashtu ka një efekt të keq në marrëdhënie.

Në vend që t’i jepni partnerit hapësirë për t’u përqendruar në gjëra të tjera, të kalojë ditën e tij dhe të bëjë një pushim, ju jeni duke e bombarduar, duke e shpërqendruar dhe ndoshta e mërzitni.

Kur dëshira ju godet, dërgojini një mesazh një shoku në vend të partnerit tuaj.

Ndryshoni fokusin tuaj, shkoni për një shëtitje ose provoni të meditoni.

2. Gjeni një hobi

Sjellja e mundimshme mund të jetë rezultat i mungesës së interesit ose hobi.

Përpiquni që pasionet dhe aspiratat tuaja personale t’i bëni prioritet. Aktivitetet dhe argëtimet që janë të rëndësishme për ju mund t’ju ndihmojnë të gjeni rrugën tuaj dhe të krijoni një jetë më të plotë dhe më të kënaqshme për veten tuaj.

“Gjeni atë që ju bën të lumtur. Kur një mashkull është i gëzuar, ai është i pranishëm. Dhe nuk ka ndjenjë më të mirë se të shijoni momentin e tanishëm”, thekson Becker-Phelps.

Investoni në veten tuaj, ai investim do të shpërblehet gjithmonë, do të rrisë besimin dhe vetëvlerësimin tuaj.

Mos harroni se njerëzit e pavarur janë shumë tërheqës.

Gjithashtu mund të hapë derën për miqësi të reja që do t’ju ndihmojnë të kaloni periudha krizash emocionale.

3. Kaloni kohë me miqtë dhe familjen

Kalimi i kohës me njerëzit që ju duan është një nga mënyrat më të mira për të fituar besim dhe për t’u ndjerë më i sigurt për veten dhe marrëdhënien tuaj.

“Të jesh me miqtë dhe familjen e mirë është një shpërqendrim i madh nga çdo mendim negativ apo ankthi që mund të kesh”, thekson Phelps.

Sigurohuni që të kaloni kohë vetëm me njerëz që ju bëjnë të ndiheni të dashur dhe të pranuar, pasi shoqërimi me ata që ju bëjnë të ndiheni keq mund t’ju bëjë më të pasigurt dhe t’ju bëjë më të prirur të shfaqni “sjellje ngjitëse”.

Mos harroni, dashuria për veten është e vetmja rrugë e vërtetë për një marrëdhënie të shëndetshme.