Suksesi në punë: Si ta arrini atë?

Të qenit i suksesshëm në punë është një nga qëllimet e përbashkëta të shumicës së njerëzve. Megjithatë, çfarë është suksesi? Për disa, duke iu përkushtuar asaj që janë të pasionuar; për të tjerët, arritjen e qëllimeve realiste dhe të dëshirueshme që ju lejojnë të rriteni, të tejkaloni veten dhe të arrini majat. Megjithatë, pavarësisht nga ndarja e një qëndrimi apo tjetër, suksesi në punë presupozon një sërë rregullash që duhen respektuar.

Si të jeni të suksesshëm në punë?

Bëj diçka që të pëlqen

Pa pasion, pa bërë diçka që ju pëlqen, vështirë se do të keni sukses në ndonjë punë . Duhet të zgjoheni çdo mëngjes me qëllimin dhe entuziazmin për të kapërcyer një sfidë pune dhe jo sikur të ishte torturë. Shumë njerëz zgjohen tashmë duke u ankuar se duhet të shkojnë në punë. Arsyeja që ata nuk e ndryshojnë situatën e tyre është sepse i përmbahen një rroge mujore ose sepse kanë frikë se nuk do të jenë në gjendje të bëjnë atë që u pëlqen vërtet.

Stërvitja do t’ju bëjë të keni vetëbesim

Për të qenë i suksesshëm, duhet të stërviteni. Trajnimi jo vetëm që do t’ju tregojë se çfarë ju pëlqen ose nuk ju pëlqen, por gjithashtu do t’ju japë besimin për të mos e lënë veten të kapërceheni nga pasiguritë.

Nuk ndaloni kurrë së mësuari dhe me teknologjinë gjërat ecin më shpejt. Ne kemi një sasi të madhe informacioni në dispozicionin tonë, shumë prej tyre falas ose të lira. Trajnimi duhet të jetë shumë tërheqës dhe në të cilin ju mund të vendosni oraret tuaja. Thjesht duhet të menaxhoni kohën tuaj siç duhet. Do të fitoni besim dhe siguri.

Problemet janë sfida

Këmbëngulni, stërvituni dhe mësoni nga çdo gabim që bëni. Mundësitë e përvojës. Gabimet janë mësime që do t’ju japin përvojë që, shumë herë, një kurs ose trajnim nuk mund t’ju japë. Të kesh një këndvështrim optimist mund t’ju ndihmojë. Nëse hasni dyer të mbyllura, vazhdoni të shikoni; nëse dorëzoni një projekt dhe nuk ju duket i mjaftueshëm, vazhdoni të punoni me të. Mos u ndal.

Mos i rezistoni ndryshimit

Ndryshimet zakonisht na bëjnë të ndihemi të pasigurt sepse na detyrojnë të dalim nga zona jonë e rehatisë . Ato presupozojnë një përshtatje me rrethanat e reja dhe, në shumë raste, një transformim të gjithçkaje që kemi bërë deri në atë moment. Shumë njerëzve iu desh të përshtateshin me futjen e mjeteve të caktuara, duke u stërvitur, duke u njohur me përpjekjen, duke ndjerë në disa raste se nuk mund të jepnin maksimumin. Megjithatë, ata ia dolën. Kjo ndodh kur nuk ka mbetur asgjë tjetër për të bërë. Çdo ndryshim presupozon diçka të re, ndoshta ndihmë, por sigurisht rritje .

Rëndësia e punës në grup

Kur mendojmë për punën në grup, gjithmonë mendojmë për një sërë njerëzish që punojnë për një epror.  E rëndësishme është që të gjithë anëtarët e një  grupi pune të jenë të orientuar drejt të njëjtit qëllim dhe për këtë është e nevojshme që të jenë të pranishëm disa elementë. Për shembull, komunikimi i mirë, menaxhimi i stresit, ndjenja e ekipit, përgjegjësia individuale dhe kolektive.

Këta elementë do të bëjnë të mundur suksesin në punë dhe përfundimin e së njëjtës. Për këtë qëllim, shefi duhet të përfshijë punonjësit e tij; është një pjesë themelore e të gjithë procesit. Në të njëjtën kohë, punonjësit duhet të jenë shoqërues, të komunikojnë, të motivojnë dhe të ndihmojnë njëri-tjetrin për të kryer punën.

Kujdesu për veten

Edhe nëse të gjitha këshillat e mëparshme për të qenë të suksesshëm në punë ishin të orientuara drejt profesionit, qëllimeve dhe marrëdhënies me kolegët, nuk mund të harrojmë një pjesë themelore: veten tonë.

Nëse dëshironi të jeni të suksesshëm në punë, duhet të kujdeseni për veten dhe kjo do të thotë të luani sport, të ushqeheni shëndetshëm, të flini mirë, të shijoni pushimin… Siç u theksua në fillim, është gjithashtu e rëndësishme të keni kohë për t’iu përkushtuar sferave të tjera të rëndësishme të jetës. Si familja, miqtë, të dashurit.Related Articles

Back to top button