LifeStyle

Ushqimet super të rrezikshme që rrisin mundësinë e prekjes nga depresioni

Kohët e fundit, një studim kinez zbuloi se ushqimet e skuqura – veçanërisht patatet e skuqura – ishin arsye për simptomat e depresionit. Në këta elementë tashmë të rëndësishëm dhe në të njëjtën gjatësi vale, duket se po lëviz një tjetër studim, duke plotësuar listën e ushqimeve që përkeqësojnë shëndetin mendor me një kategori tjetër ushqimore.

Më konkretisht, një studim australian arriti në përfundimin për herë të parë lidhjen midis një diete të pasur me ushqime ultra të përpunuara dhe një rreziku në rritje të depresionit.

Në fakt, rreziku nuk është i papërfillshëm, pasi sipas studimit të publikuar në Journal of Affective Disorders, rreziku i depresionit rritet ndjeshëm tek njerëzit, dieta e përditshme e të cilëve përfshin më shumë se 30% ushqime shumë të përpunuara.

Kjo kategori ushqimesh tani përfshin shumë ushqime të ndryshme, nga biskotat dhe ushqimet e gatshme ose ushqimet e lehta, te lëngjet dhe ushqimet në dukje më të shëndetshme si pijet e gazuara dietike, drithërat, disa lëngje frutash dhe ëmbëlsirat me kos.

Dr Melissa Lane, e cila përfundoi kërkimin si pjesë e studimeve të saj të doktoraturës në Qendrën e Universitetit Deakin për Ushqimin dhe Humorin, në bashkëpunim me Dr. Priscila Machado nga Instituti i Aktivitetit Fizik dhe Ushqyerjes i të njëjtit universitet (IPAN) dhe Profesoreshën e Asociuar Allison Hodge, shqyrtoi çdo lidhje midis konsumit të ushqimeve shumë të përpunuara dhe depresionit në më shumë se 23,000 australianë nga Studimi Bashkëpunues i Melburnit.

Pjesëmarrësit e studimit fillimisht nuk morën asnjë mjekim për depresionin dhe ankthin dhe u ndoqën nga ekipi hulumtues për një total prej 15 vitesh.

Ata arritën në përfundimin se ata që hanin ushqime më të përpunuara kishin rreth 23% rrezik më të lartë të depresionit, krahasuar me ata që hanin më pak.

“Edhe pasi merren parasysh faktorë të tillë si pirja e duhanit dhe niveli më i ulët arsimor, të ardhurat dhe aktiviteti fizik, të cilët janë të lidhur me rezultate të dobëta shëndetësore, gjetjet tregojnë se konsumi më i madh i ushqimeve shumë të përpunuara shoqërohet me një rrezik më të lartë të depresionit”, thekson Dr Melissa Lane.

“Duke pasur parasysh se depresioni është një nga çrregullimet mendore më të zakonshme në mbarë botën dhe është një problem i madh shëndetësor, që prek të gjitha aspektet e jetës së një personi, ne shpresojmë që ky studim të kontribuojë në promovimin e mirëqenies mendore dhe të drejtojë përpjekjet për të parandaluar ose reduktuar zhvillimin dhe ashpërsinë e simptomave depresive në komunitet”, përfundon ajo