LifeStyle

Gjashtë shenja që tregojnë se keni mungesë të vitaminës B12

Lodhja ekstreme është vetëm një nga simptomat që mund të ndodhë me mungesën e vitaminës B12, sipas Dr. Justin Butler.

Njerëzit kanë nevojë për 50 mikrogramë vitaminë B12 në ditë, dhe ata që kanë mangësi në këtë lëndë ushqyese mund të përjetojnë simptoma të caktuara.

“Lodhja ekstreme, mungesa e energjisë, dobësia e muskujve, ndjesi shpimi gjilpërash, depresioni dhe problemet konjitive, si kujtesa e dobët, të kuptuarit dhe gjykimi, të gjitha mund të jenë shenja të mungesës së vitaminës B12”, thotë Dr. Butler.

TS Poll - Loading poll ...

Vitamina B12 prodhohet nga bakteret që gjenden në tokë, kështu që mënyra më e lehtë për ta marrë atë është duke ngrënë ushqim të palarë, gjë që nuk është një opsion për shumicën e njerëzve. Kjo është arsyeja pse sot ajo merret kryesisht nga ushqimet e fortifikuara ose suplementet ushqimore.

“Mund të merret duke konsumuar ekstrakt majaje dhe tërshërë, qumësht me bazë bimore, kos vegan dhe ëmbëlsira të fortifikuara me vitaminë B12”, shtoi doktori.

Vitamina B12 ndihmon trupin të mbajë qelizat nervore të shëndetshme dhe ndihmon në prodhimin e ADN-së. Gjithashtu, Dr. Butler vëren se vitamina B12 “punon ngushtë me acidin folik, bën qelizat e kuqe të gjakut, ndihmon hekurin të funksionojë më mirë në trup dhe prodhon një përbërës të përfshirë në funksionin imunitar dhe humorin”.

Ka pasoja të niveleve të ulëta afatgjatë të vitaminës B12, siç janë nivelet e ngritura të aminoacidit homocisteinë në gjak. Nivelet e ngritura të homocisteinës në gjak lidhen me sëmundjet e zemrës. Nëse jeni të shqetësuar për nivelet tuaja të vitaminës B12 dhe dyshoni se mund të keni mungesë, kontaktoni mjekun tuaj për këshilla.