ShowBizzz

Gratë nuk duan më seks me kalimin e moshës? Studimi zbulon se kjo nuk përputhet me realitetin

Është një mit që femrat humbasin interesin për seksin kur hyjnë në moshën e mesme dhe më tej, sipas hulumtimit që ndoqi më shumë se 3200 gra për rreth 15 vjet.

Është e vërtetë që studimet e kaluara kanë zbuluar se femrat kanë tendencë të humbasin interesin për seksin ndërsa plaken. Por praktikuesit e shëndetit të grave thonë se ky mit nuk përputhet me realitetin që ata shohin.

“Rreth një e katërta e grave e vlerësojnë seksin si shumë të rëndësishëm, pavarësisht nga mosha e tyre,” tha Dr. Holly Thomas, autorja kryesore e një abstrakti të paraqitur gjatë takimit vjetor virtual të Shtatorit 2020 të Shoqatës së Menopauzës së Amerikës së Veriut.

TS Poll - Loading poll ...

Studimi tregoi se një numër i konsiderueshëm i grave ende e vlerësojnë shumë seksin, edhe pse ato rriten në moshë, dhe nuk është anormale,” tha Thomas, një asistent profesor i mjekësisë në Universitetin e Pitsburgut.

“Nëse femrat janë në gjendje të flasin me partnerin e tyre dhe të sigurohen që po bëjnë seks që është i kënaqshëm, atëherë ato kanë më shumë gjasa ta vlerësojnë atë si shumë të rëndësishëm”, tha ai.

Studime si këto ofrojnë njohuri të vlefshme për ofruesit e kujdesit shëndetësor, të cilët përndryshe mund të hedhin poshtë dëshirën seksuale të pakësuar të një gruaje si një pjesë të natyrshme të plakjes.

Studimi i paraqitur në vitin 2020 përdori një lloj tjetër analize që i lejoi studiuesit të ndiqnin trajektoren e dëshirës së një gruaje me kalimin e kohës.

Si ndryshojnë ndjenjat për seksin me kalimin e kohës?

Hulumtimi, i cili analizoi të dhënat nga një studim kombëtar i quajtur SWAN, ose Studimi i Shëndetit të Grave në mbarë vendin , gjeti tre rrugë të dallueshme në ndjenjat e një gruaje për rëndësinë e seksit.

Rreth një e katërta e grave (28%) ndoqën të menduarit tradicional mbi këtë temë: ata e vlerësonin më pak seksin gjatë moshës së mesme.

Megjithatë, një e katërta tjetër e grave në studim tha pikërisht të kundërtën. Rreth 27% e tyre thanë se seksi mbetet shumë i rëndësishëm gjatë të 40-tave, 50-ve dhe 60-ave të tyre – një kontradiktë befasuese e besimit se të gjitha femrat humbasin interesin për seksin ndërsa plaken.

Gratë në studim që vlerësonin shumë seksin ndanin karakteristikat e mëposhtme: Ato ishin më të arsimuara, ishin më pak të depresionuara dhe kishin përjetuar kënaqësi më të mirë seksuale përpara se të hynin në moshën e mesme.

Mund të ketë gjithashtu faktorë socio-ekonomikë në lojë. Për shembull, gratë më të arsimuara të larta mund të kenë të ardhura më të larta dhe të ndjehen më të qëndrueshme në jetën e tyre me më pak stres.

Cilët faktorë ndikojnë në interesin seksual të një gruaje?

Shumica e grave (48%) ranë në një rrugë të tretë: ato vlerësuan një jetë të shëndetshme seksuale kur hynë në vitet e menopauzës, por gradualisht humbën interesin gjatë të 50-tave ose të 60-ave.

Ekspertët thonë se ka një sërë faktorësh emocionalë, fizikë dhe psikologjikë që mund të ndikojnë në mënyrën se si një grua e sheh seksin. Shumica mund të ndahen në katër kategori:

Kushtet mjekësore: Ndërsa gratë hyjnë në perimenopauzë në të 40-at dhe 50-at e tyre, ato fillojnë të përjetojnë ndryshime hormonale që mund të bëjnë që seksi të bëhet më pak i kënaqshëm apo edhe i dhimbshëm.

Rënia e estrogjenit bën që vulva dhe indet vaginale të bëhen më të holla, më të thata dhe më lehtë të irritohen . Eksitimi mund të bëhet më i vështirë. Shenjat e tjera të menopauzës mund të ndikojnë në disponimin dhe cilësinë e gjumit, duke çuar në lodhje, ankth, nervozizëm dhe depresion.

Shumë gjendje mjekësore mund të shfaqen ose përkeqësohen gjatë moshës së mesme, gjë që mund të ndikojë gjithashtu në epsh.

Konsiderata mendore dhe emocionale: Komponenti psikologjik i seksit mund të ketë një ndikim të madh në nivelet e dëshirës seksuale të një gruaje. Një histori abuzimi seksual ose fizik, lufta me abuzimin e substancave dhe depresioni, ankthi dhe stresi janë lojtarët kryesorë në këtë kategori.

Komponenti i partnerit: Gratë në moshën e mesme gjithashtu mund të përballen me ndryshime dramatike dhe shqetësuese në jetën e tyre romantike, të cilat mund të kenë një ndikim të madh në interesin e tyre për seksin.

Edhe nëse ata kanë një partner, marrëdhëniet mund të kenë pasur ulje-ngritje që mund të ndikojnë në mënyrën se si një grua ndihet për intimitetin me një tjetër të rëndësishëm.

Zakonet sociale: Shoqëria ndikon gjithashtu në mënyrën se si ndihet një grua për seksin. Vlerat fetare, kulturore dhe familjare në lidhje me këtë temë mund të luajnë një rol të madh në lehtësinë dhe kënaqësinë seksuale.

Çfarë duhet bërë?

Sigurisht, nëse një grua nuk shqetësohet nga mungesa e seksit, atëherë nuk ka asnjë arsye për të parë një mjek, sipas studimit. Por studimet e kaluara kanë treguar se rreth 10% deri në 15% e grave që kanë një interes më të ulët për seksin shqetësohen prej tij dhe dëshirojnë të kërkojnë një zgjidhje.

Ka mënyra në të cilat mjekët mund të ndihmojnë, duke përfshirë medikamente dhe terapi, por fillimisht një grua duhet të kontaktojë dhe të flasë me mjekun e saj.

“Hulumtimi i mëparshëm ka treguar se gratë shpesh hezitojnë të kontaktojnë mjekët e tyre, ndoshta sepse janë të turpëruar ose e shohin atë si pjesë të plakjes normale dhe nuk mendojnë se ia vlen të rriten”, tha Thomas.