LifeStyle

Ja çfarë ndodh me trupin tonë nëse nuk hamë për 24 orë

Kohët e fundit, i ashtuquajturi agjërim njëditor ose 24-orësh është bërë gjithnjë e më i popullarizuar në botë. Siç shkruan Healthline, gjatë asaj periudhe lejohen vetëm pijet me kalori neutrale, ndërsa pas 24 orësh personi është i lirë të kthehet në dietën e zakonshme.

Çfarë ndodh në të vërtetë me trupin tonë kur nuk hamë gjatë gjithë ditës? Ekspertët sqarojnë se ka disa ndryshime.

Përveç humbjes së kilogramëve të padëshiruar, agjërimi njëditor mund të ketë një efekt pozitiv në metabolizmin dhe shëndetin kardiovaskular. Ajo që rekomandojnë mjekët, megjithatë, është të mos e teproni, sepse kjo lloj diete mund të shkaktojë ndjenjën e urisë së madhe, por edhe të çojë në komplikime të padëshiruara te personat me kushte të caktuara shëndetësore.

Sipas Index, trupi ynë do të fillojë të shfaqë reagimet e para pas tetë orësh mosngrënie. Domethënë, pas kësaj periudhe do të fillojë të përdorë yndyrnat e ruajtura për të marrë energjinë që na nevojitet për funksionimin e përditshëm. Dietologët theksojnë se çdo agjërim më i gjatë se 24 orë mund të bëjë që trupi të fillojë të përdorë proteinat e ruajtura për energji.

Ndryshime të tjera janë:

humbje peshe

uljen e kolesterolit

duke ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës

reduktimi i proceseve inflamatore në trup

duke reduktuar rrezikun e disa llojeve të kancerit

duke inkurajuar një ndjenjë kontrolli mbi të ngrënit

uljen e sheqerit në gjak.

Megjithatë, nëse i drejtohemi shumë shpesh këtij lloji të agjërimit, ai mund të çojë në efekte anësore të pakëndshme, si uria dhe nervozizmi, mungesa e lëndëve ushqyese në trup, humbja e energjisë, rritja e rrezikut të aritmisë dhe hipoglikemisë dhe vështirësi në përqendrim ose. memorie.