LifeStyle

KUJDES! Ja fjalëkalimet që nuk duhet t’i përdorni asnjëherë

Gjetja e një fjalëkalimi të mirë nuk është gjithmonë argëtuese, por duhet të paktën të bëni pak përpjekje, përndryshe dikush mund ta marrë me mend shumë lehtë.

Siç tregon një studim i fundit, deri në 83% e 20 fjalëkalimeve më të zakonshme në internet mund të hamendësohen në më pak se një sekondë, që do të thotë se çdo llogari që i përdor ato mund të jetë në rrezik.

Hulumtimi është kryer në 30 shtete të botës dhe janë theksuar kodet që përdoren më së shumti në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe që janë të ngjashëm në vende të tjera.

Kodi më i zakonshëm në SHBA është “mik” dhe duhen dhjetë sekonda për ta menduar atë, dhe nëntë të tjerë në këtë listë zakonisht marrin më pak se një sekondë:

mik
1 2 3 4 5 6
fjalëkalim
12345
a1b2c3
123456789
Fjalëkalimi 1
1234
abc123
12345678

Këshillat për krijimin e një fjalëkalimi të mirë thonë se ai duhet të ketë të paktën 12 karaktere, shkronja të mëdha dhe të vogla, numra dhe simbole.

Gjithashtu nuk duhet të përdorni të njëjtin fjalëkalim në llogari të ndryshme dhe se duhet t’i ndryshoni nëse është e nevojshme.