LifeStyle

Si ndikon drita në humorin, produktivitetin dhe gjumin

Pse ndihemi mirë kur shikojmë qiellin blu? Përgjigja qëndron në receptorët e dritës, qendrat e humorit në tru dhe substancat që trupi ynë prodhon në lëkurë.

Marrja e dritës së mjaftueshme gjatë ditës – veçanërisht drita bojëqielli dhe vjollcë – promovon produktivitetin, përqendrimin, vigjilencën, shëndetin e syve dhe disponimin. Gjatë ditës dëshirohet një dritë e këndshme, energjike boje qielli për të mbështetur pjesën e “aktivizuar” të ciklit tonë cirkadian. Mbrëmja është koha kur duam të largohemi prej saj në mënyrë që të kalojmë në pjesën tjetër të ciklit.

Drita nga llambat dhe ekranet e zakonshme në zyrat dhe shtëpitë tona nuk ndryshon gjatë ditës, që do të thotë se ne mund të ekspozohemi ndaj ndriçimit që nuk është ideal për produktivitet gjatë ditës dhe nuk është ideal për të na ndihmuar të flemë natën.

TS Poll - Loading poll ...

Humori

Të gjithë kemi dëgjuar se drita krijon imazhe, por ndoshta nuk e dinim se ajo ka veçori të tjera që nuk kanë të bëjnë me shikimin. Drita natyrale e ditës lëshon gjatësi vale drite të dizajnuara për të hyrë në sy, për të aktivizuar receptorët e tyre dhe për të ndikuar drejtpërdrejt në një qendër rregulluese të humorit në tru.

Në dukje më e pamundur, drita bojëqielli gjithashtu aktivizon receptorët në lëkurë që prodhojnë beta-endorfinë, një opioid që redukton dhimbjen, i shoqëruar me kënaqësi. Prodhimi i beta-endorfinës, ekspozimi i rregullt ndaj dritës së diellit mund të na bëjë të zhvillojmë një tolerancë ndaj tij dhe të bëhemi praktikisht ‘të varur’. Nëse keni dashur ndonjëherë një shtrat për rrezitje ose një pushim në plazh, tani mund të jeni në gjendje të shpjegoni pse. Edhe kërkimet paraklinike mbështesin teorinë se njerëzit mund të bëhen të varur nga rrezet e diellit, sepse kjo i bën ata të ndjejnë më pak dhimbje.

Përqendrimi

Ka një përfitim të rëndësishëm produktiviteti nga gjatësitë e valëve që lëshon drita e ditës. Drita na ndihmon të qëndrojmë vigjilentë, të përqendrohemi dhe të performojmë. Në studimet universitare është treguar se studentët ishin në gjendje të përqendroheshin më mirë dhe truri i tyre përpunonte informacionin më shpejt kur ekspozoheshin ndaj dritës.

Gjumi

Nga ana tjetër, kalimi nga aktiviteti në pushim ndodh natyrshëm kur dielli perëndon. Reduktimi i ekspozimit ndaj dritës blu gjatë natës mund të përmirësojë cilësinë e gjumit tonë me përfitime për humorin, produktivitetin, imunitetin dhe shumë aspekte të tjera të shëndetit. Për shembull, ata mbështesin një ritëm të shëndetshëm cirkadian me produktivitet gjatë ditës dhe gjumë më të mirë gjatë natës.