LifeStyle

Tetë arsye pse njerëzit tradhtojnë dikë që duan

Sigurisht, nuk janë vetëm ‘tradhtarët’ ata që duan një përgjigje për këtë pyetje

Partnerët e tradhtuar gjithashtu duan të dinë pse. Shpesh, ata kanë investuar shumë kohë dhe energji për të ndërtuar versionin më të mirë të mundshëm tek “ne” dhe tani ai vizion i jetës është shkatërruar.

Ndonjëherë, ata pyesin veten se ku kanë gabuar, edhe pse nuk kishin asnjë lidhje me vendimin e partnerit për të tradhtuar.

Pa dyshim, ndonjëherë njerëzit zgjedhin të tradhtojnë sepse janë në një marrëdhënie të keqe dhe duan të largohen. Ndonjëherë ata ndihen të mbërthyer për shkak të fëmijëve, financave, zakoneve sociale ose çfarëdo tjetër. Kështu që ata lëvizin fshehurazi për të plotësuar nevojat e tyre për lidhje, intimitet dhe vërtetim nga dikush tjetër përveç bashkëshortit të tyre. Por në të njëjtën kohë, ata janë në marrëdhënie emocionalisht të shëndetshme me njerëzit që i duan, kujdesen dhe nuk kanë dëshirë t’i lëndojnë.

Pse njerëzit i tradhtojnë partnerët edhe pse ende i duan?

1. Vetë-eksplorimi. Për disa, tradhtia është një mënyrë për të eksploruar pjesët e ndrydhura të vetvetes. Ata thjesht duan t’i shpëtojnë kufizimeve të kësaj për pak kohë. Ata nuk po kërkojnë një person tjetër; ata janë në kërkim të versioneve të fshehura të vetvetes.

2. Pasiguria. Ndonjëherë disa njerëz luftojnë me vetëvlerësimin. Ata nuk ndihen tërheqës, të fuqishëm, të zgjuar, të rinj apo çfarëdo tjetër. Pra, ata kërkojnë vërtetim përmes tradhtisë. Ata e përdorin atë shkëndijë interesi për t’u ndier të dëshiruar.

3. Molla e ndaluar. Si fëmijët që vjedhin një biskotë që nëna e tyre thotë se nuk mund ta kenë. Natyra e ndaluar e biskotave e bën atë tepër të dëshirueshëm. E njëjta gjë është edhe tradhtia.

4. Trauma e pazgjidhur e hershme e jetës. Ndonjëherë reagojnë në mënyrë të fshehtë ndaj traumave të pazgjidhura të fëmijërisë – neglizhencës, abuzimit emocional, abuzimit fizik, abuzimit seksual, etj. Në thelb, plagët e tyre të fëmijërisë kanë krijuar deficite të lidhjes që manifestohen përmes tradhtisë.

5. Jeta e pa jetuar. Këtu, është jeta që mund të kishte qenë. Dikush nuk është i pakënaqur me jetën e tyre aktuale, por ata janë kurioz se si mund të kishte qenë jeta e tyre nëse do të zgjidhnin një rrugë tjetër.

6. Pritjet jorealiste. Disa njerëz tradhtojnë sepse kanë pritshmëri jorealiste për atë që mund (dhe duhet) të sigurojë partneri dhe marrëdhënia e tyre kryesore. Ata mund të mendojnë se partneri i tyre duhet të plotësojë çdo nevojë dhe dëshirë që ata kanë, gjë që është një standard i pamundur.

7. Dëshira për të ndier emocione intensive. Kur marrëdhëniet kryesore vendosen në zonën e rehatisë së dashurisë afatgjatë, mashtruesit mund të duan të ndiejnë intensitetin e një marrëdhënieje të sapoformuar (edhe pse nuk ka absolutisht asgjë të keqe në marrëdhënien aktuale), citon Class.

8. Egoizmi/E drejta e qenësishme. Disa njerëz, pavarësisht se e duan partnerin dhe e shijojnë lidhjen e tyre, mendojnë se meritojnë më shumë. Në vend që ta shohin zotimin e tyre të besnikërisë si një sakrificë të bërë për ta dhe për marrëdhënien e tyre, ata e shohin atë si diçka të pa mjaftueshme.