LifeStyle

Dy mënyrat se si ta ruash marrëdhënien tënde nga tradhtia emocionale

Tradhtia emocionale, një fenomen i karakterizuar nga intimitet i thellë emocional jashtë marrëdhënies primare romantike të dikujt, përbën një kërcënim delikat, por të fuqishëm për marrëdhëniet e përkushtuara. Këto miqësi platonike në dukje të pafajshme mund të evoluojnë me shpejtësi në lidhje intime, duke mjegulluar linjat midis miqësisë dhe përfshirjes romantike.

Ndërsa individët i besojnë njëri-tjetrit, duke ndarë ëndrrat dhe sekretet, mund të krijohet një lidhje e rrezikshme, duke bërë që të kaloni edhe më shumë kohë me këtë person të ri. Një dëshirë e pashpjegueshme për të qenë me këtë person fillon të shfaqet, pavarësisht mungesës së ndonjë përfshirjeje fizike.

Ndryshe nga marrëdhëniet e hapura seksuale, çështjet emocionale janë të pakapshme. Hulumtimet e publikuara kanë treguar se për gratë, çështjet emocionale mund të jenë po aq shkatërruese sa ato seksuale, duke çuar në një rënie të shpejtë të marrëdhënies primare.

Këtu janë tre gjëra që mund t’ju duhet të merrni parasysh në lidhje me marrëdhënien tuaj në raste të tilla:

1. Sa i mirë është komunikimi mes jush?

Sinqeriteti dhe ndershmëria shërbejnë si themeli i një marrëdhënieje të lulëzuar, por ajo duhet të mbulohet me nevojën po aq të rëndësishme për privatësi individuale. Individët kanë të drejtë të mbajnë private disa aspekte të jetës së tyre, madje edhe në marrëdhënie të ngushta. Megjithatë, kur dëshira për privatësi shndërrohet në një detyrim për fshehtësi, ajo ngre një ‘red flag’.

Një studim i publikuar në Journal of Marriage and Family thekson se mbajtja e sekreteve brenda një marrëdhënieje mund të jetë e dëmshme për mirëqenien e saj. Për më tepër, besimi i shpresave dhe ëndrrave të dikujt tek dikush tjetër përveç partnerit mund të çojë në një erozion gradual të intimitetit emocional brenda marrëdhënies parësore.

2. A jeni në të njëjtën “faqe” me partnerin tuaj?

Ndërtimi i një jete me një partner përfshin përqafimin e vlerave të përbashkëta, një mënyrë jetese të pajtueshme dhe, ndonjëherë, edhe të shohësh dashurinë në mosmarrëveshje. Ai përfshin të kuptuarit e kompromiseve të kërkuara dhe të kuptuarit e ndikimit të tyre të mundshëm si te individi ashtu edhe te marrëdhënia në tërësi.

Megjithatë, herë pas here dikush mund të takojë një person që përshtatet me ta më pa mundim sesa partneri i tij.

Në raste të tilla, individët mund të përfshihen pa vetëdije në sjellje të caktuara që mund të jenë të dëmshme për marrëdhënien e tyre aktuale, duke përfshirë:

Krahasimi i panevojshëm i partnerit të tyre me individin tjetër

Gjetja e tepruar e gabimeve tek partneri i tyre

Mosmarrëveshje dhe konflikte të shpeshta në marrëdhënien parësore

Ndërsa marrëdhëniet përparojnë, ato natyrshëm pësojnë transformime dhe romanca fillestare mund të zbehet me kalimin e kohës. Dështimi për të pranuar këto tranzicione mund të shkaktojë prishjen e marrëdhënies suaj.

Balancimi i kompromiseve në një marrëdhënie është një përgjegjësi e përbashkët. Është thelbësore, përpara se të shqyrtohet përfundimi i një marrëdhënieje me një tjetër, të vlerësohet mundësia e gjetjes së bazës së përbashkët dhe rivlerësimit të emocioneve dhe pikëpamjeve të veta.