ShowBizzz

Katarakti te fëmijët, sëmundja që mund të marrë shikimin

Katarakti është një problem shikimi për shkak të humbjes progresive të transparencës së syrit. Ky çrregullim mund të prekë vetëm një ose të dy sytë dhe mund të ndodhë edhe tek të sapolindurit, veçanërisht gjatë ditëve të para të jetës. Kjo sëmundje, nëse nuk njihet dhe trajtohet në mënyrën e duhur, mund të komprometojë përgjithmonë zhvillimin vizual të fëmijës. Por çfarë është saktësisht katarakti dhe si e dalloni atë në fëmijën e porsalindur?

Kjo patologji prek lentet, duke i bërë ato të errëta. Kjo gjendje, kur ndikon tek të sapolindurit, shkaktohet në ditët e para të jetës dhe mund të komprometojë përgjithmonë shikimin. Katarakti te fëmijët ka një incidencë prej 10-15%, kështu që një përqindje mjaft e lartë.

Kur katarakti është i lindur është një nga shkaqet kryesore të verbërisë pediatrike. Shkaqet mund të jenë gjenetike ose malformuese (për shkak të ndryshimeve gjatë zhvillimit embrional për shkak të infeksioneve, sëmundjeve të ndryshme etj)

Si ta dalloni

Katarakti mund të zbulohet tashmë në lindjen e fëmijës. Në fakt kryhet një provë e refleksit të kuq, që është një ekzaminim që lejon të nxjerrë në pah mungesën e transparencës së lentës kristalore. Nëse drita e projektuar nga syri pasqyrohet e kuqe, nuk ka probleme. Nga ana tjetër, nëse reflektimi është një ngjyrë e kuqe, jo shumë intensive ose e bardhë, ose nëse ekziston një asimetri në reflektim, mund të ketë anomali.

Si ta shëroni

Kjo patologji trajtohet me heqjen e lentes së errët në kohën më të shkurtër të mundshme, mundësisht rreth 4-6 javëve të para të jetës.

Te fëmijët, ndërhyrja është më pak traumatike se sa të rriturit, edhe nëse vështirësitë teknike dhe ndërlikimet janë më të mëdha. Rreth dy vjet më pas bëhet vendosja artificiale e kristalinës.