Shëndetësi

Ngrënja e peshkut i bën mirë inteligjencës së fëmijëve

Fëmijët që hanë peshk vetëm një herë në javë kanë koeficiant më të lartë të intelegjencës.

Kështu thotë një studim i ri, nga Universiteti i Pensilvanisë.

Konsumimi i ushqimeve të detit të paktën një herë në javë përmirëson rezultatet e intelegjencës të të rinjve me 4.8 pikë në krahasim me ata që nuk e hanë kurrë atë, rezulton më tej hulumtimi.

Shpesh ngrënia e peshkut i bën fëmijët më pak raste të zgjohen gjatë natës, të lodhen gjatë ditës dhe të rezistojë të shkojë në shtrat.

Hulumtimet e mëparshme zbulojnë se llojet e caktuara të peshkut përmbajnë acide yndyrore omega-3, të cilat luajnë një rol në rritjen dhe zhvillimin e indeve nervore dhe mund të rrisin inteligjencën.

Këto acide yndyrore gjithashtu luajnë një rol në prodhimin e melatoninës së hormoneve, që rregullon gjumin dhe zgjimin.