ShowBizzz

Sa proteina i nevojiten një burri për ta formësuar trupin?

Proteinat shpesh quhen blloqet ndërtuese të trupit dhe marrja e mjaftueshëm e tyre është e rëndësishme për të gjithë, veçanërisht për atletët. Atletët kanë nevojë për më shumë proteina në dietën e tyre për të mbështetur rritjen dhe riparimin e muskujve, prodhimin e energjisë dhe funksionin e imunitetit.

“Kur atletët përfshihen në aktivitet fizik intensiv, ata shkaktojnë çarje të vogla në fibrat e tyre të muskujve dhe proteina është e nevojshme për të riparuar dhe rindërtuar këto inde të dëmtuara. Sasia e proteinave që i nevojitet një atleti do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë peshën e tyre trupore, intensitetin e stërvitjes dhe qëllimet”, ka thënë dietologia Shikha Dwivedi.

Sasia e nevojshme e proteinave për atletet femra dhe atletët meshkuj është përgjithësisht e ngjashme, ku të dyja palët kanë nevojë për 1.2-2.0 gramë proteina për kilogram të peshës trupore në ditë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se gratë zakonisht kanë masë muskulore më të ulët se burrat dhe për këtë arsye mund të kërkojnë pak më pak proteina për të mbështetur rritjen dhe riparimin e muskujve.

Është e rëndësishme të theksohet se konsumimi i sasive të tepërta të proteinave përtej asaj që nevojitet për rritjen dhe riparimin optimal të muskujve nuk ofron ndonjë përfitim shtesë dhe madje mund të ketë efekte negative në shëndet, si dëmtimi i veshkave dhe dehidratim.

TS Poll - Loading poll ...

Varësisht variablave duke përfshirë peshën trupore, përbërjen e trupit, objektivat e fitnesit dhe intensitetin e aktivitetit fizik, sasia e proteinave që nevojitet për të zhvilluar një fizik atletik/të përshtatshëm mund të ndryshojë. Meshkujt që ushtrojnë rregullisht këshillohen që të përpiqen për një konsum ditor të proteinave midis 1.2 dhe 2.0 gram për kilogram të peshës trupore.

Për shembull, një mashkull 81.6 kg, që ushtron shpesh, mund të synojë një konsum ditor të proteinave prej 98 deri në 163 gram. Është thelbësore të mbani mend se ngrënia e më shumë proteinave se sa duhet nuk do të rezultojë në muskuj më të fortë dhe marrja e shumë proteinave mund të dëmtojë shëndetin tuaj.

Ndërsa kohëzgjatja e stërvitjes rritet, proteinat janë jashtëzakonisht thelbësore për të ruajtur nivelin e glukozës në gjak. Një gram proteinë siguron katër kilokalori energji. Atletët e përfshirë në stërvitje si ngritja e peshave, ngritësit e fuqisë, bodybuilders, lojtarët e futbollit dhe boksierët kanë nevojë për rritje të forcës muskulore që vjen nga proteinat. Atletët e përfshirë në forcë dhe shpejtësi duhet të konsumojnë 1,2-2,0 g/kg të peshës trupore të proteinave në ditë.

Atletët e përfshirë në aktivitete stërvitore aerobike me intensitet të lartë dhe me kohëzgjatje të gjatë kanë nevojë për 1,2-1,4 g/kg peshë trupore proteina në ditë.

Ushqimet e pasura me proteina: Qumështi, soja – burimi më i pasur i proteinave – 35% proteina, vezët, pulat, shpendët, drithërat, arrat, kKikirikët dhe bajamet.