LifeStyle

Si ndikon ambienti i punës në gjumin tuaj

Nuk është vetëm puna ajo që sjell stres, por edhe mungesa e mbështetjes nga kolegët dhe eprorët, tregon një studim i ri.

Punonjësit që kanë mbështetje psikologjike dhe sociale në punë janë në gjendje të bëjnë gjumë më cilësor, sipas hulumtimit që analizoi aktivitetin e më shumë se 100,000 njerëzve nga Suedia, Danimarka dhe Finlanda.

Studiuesit, siç theksohet nga CNN, shikuan cilësitë e lidershipit si vlerësimi dhe aftësitë e dëgjimit, dhe perceptimet e drejtësisë në vendin e punës. Ata shikuan gjithashtu faktorë të tillë si mbështetja e kolegëve dhe një kulturë bashkëpunimi.

Problemet e gjumit përfshinin fillimin ose mirëmbajtjen e gjumit, cilësinë e dobët të gjumit dhe lodhjen gjatë ditës dy deri në katër herë në javë që zgjasin një deri në tre muaj. Faktorë të tillë si mosha dhe çrregullimet fizike ose mendore paraekzistuese u përjashtuan nga studimi.

Brenda dy viteve, më shumë se gjysma e pjesëmarrësve (53%) raportuan ndryshime në mjedisin e tyre të punës. Nëse ndryshimet ishin pozitive në njërën nga dy kategoritë lidership dhe drejtësi ose mbështetje dhe bashkëpunim gjasat për probleme të vazhdueshme të gjumit u ulën. Reduktimi më i madh ndodhi kur punonjësi pa përmirësime në të katër fushat në vendin e punës.

Megjithatë, nëse ndryshimet në punë ishin negative, problemet e gjumit rriteshin në fakt, 1 në 4 persona në studim me mjedise më të këqija pune kishin probleme për të pushuar mjaftueshëm.

Si ta rregulloni problemin

Pasi shtrati dhe dhoma e gjumit janë lidhur me gjumë të dobët, ankthi mund të rritet thjesht duke hyrë në dhomën ku gjumi është i vështirë, thonë ekspertët. Zakonet e këqija si ngrënia, puna, shikimi i televizorit dhe shqetësimi në shtrat e përjetësojnë problemin.

Ekspertët rekomandojnë nëse nuk mund të flini:

Çohuni nga shtrati nëse nuk ju ka zënë gjumi brenda 15 ose 20 minutave.

Mbani dritat të ulëta dhe qëndroni larg dritës blu të emetuar nga televizorët ose telefonat inteligjentë.

Bëni diçka të pakuptimtë, si palosja e çorapeve, derisa të ndiheni të përgjumur. Vetëm atëherë mund të ktheheni në shtrat.

Programoni një “orë shqetësimi” – një periudhë kohe jashtë dhomës së gjumit, jashtë gjumit, për t’u shqetësuar për gjëra të tilla si puna.

Frymëmarrja e thellë është një mënyrë e provuar shkencërisht për të qetësuar trupin dhe mendjen.