Tri gabimet që bëni kur ruani ushqimet në frigorifer

Të mësosh se si të mbash ushqimin në frigorifer është një nga mënyrat më të mira për të kursyer para, për të reduktuar mbeturinat dhe për të shijuar atë çfarë mbetet në një oment të dytë. Është gjithashtu jetike për të parandaluar helmimin nga ushqimi. Kjo është arsyeja pse kaq shumë rregulla themelore të sigurisë ushqimore i kanë rrënjët në ruajtjen e duhur.

Megjithatë, ka disa gabime të zakonshme të ruajtjes së ushqimit që shumica e njerëzve bëjnë që mund të mos duken aq të dukshme. AlbEu jua tregon më poshtë.

Nuk i mbuloni ato

Nëse e mbani rregullisht ushqimin në frigorifer pa mbështjellje ose pa mbulesë, duhet menjëherë të hiqni dorë nga ky zakon. Disa mikroorganizma (si myku) mund të lulëzojnë në temperaturën e ftohtë të frigoriferit, ku ato mund të kalojnë në ajër dhe të zbresin në ushqim. Ky ekspozim ndaj ajrit mund të përshpejtojë gjithashtu ndarjen kimike të përbërësve të shijes në ushqime. Për më tepër, ushqimi mund të thithë aromat mjaft shpejt në frigorifer, kështu që mbulimi i ushqimit ndihmon në reduktimin e formimit të aromave të pakëndshme.

Vendosni vezët në derën e frigoriferit

Disa frigoriferë kanë një tabaka vezësh në derë, e cila ju lejon të hidhni kartonin dhe t’i mbani vezët të organizuara në të. Mos e përdorni! Ruajtja e vezëve në derën e frigoriferit mund të jetë një rrezik për sigurinë ushqimore. Arsyeja; Vezët duhet të ruhen në 4 gradë Celsius ose më pak për të qëndruar të freskëta, por kur hapet dera (gjë që ndodh shpesh), temperatura e vezëve rritet. Kjo i vendos ata në zonën e rrezikut të temperaturave midis 4 dhe 60 gradë, një gamë në të cilën bakteret si salmonela mund të rriten me shpejtësi.

Ju zgjidhni raftin e gabuar në frigorifer

Një gabim tjetër i zakonshëm në ruajtjen e ushqimit është vendosja e ushqimit në raftet e gabuara. Nëse nuk ruhet në pjesën e duhur të frigoriferit, lëngjet nga mishi i papërpunuar ose peshku mund të pikojnë mbi ushqime të tjera, duke përhapur potencialisht baktere që shkaktojnë sëmundje. Në veçanti, mishi i papërpunuar mund të përmbajë mikrobe si salmonela ose E.coli , të cilat zakonisht vriten gjatë procesit të gatimit. Por nëse këta patogjenë përhapen në produkte të tjera, ato mund të paraqesin rrezik për helmim nga ushqimi.


Related Articles

Back to top button