Kuriozitete

Truku që largon stresin në 10 minuta

Provoni një teknikë të thjeshtë meditimi që qetëson mendjen nga mendimet e pandërprera dhe arrin paqen e mendjes.

Gjithçka që ju nevojitet është një qiri.

Duke parë qirinjtë e njohur si Trataka Sadhana. Është një ushtrim meditimi që na kërkon të përqendrojmë shikimin në flakën e një qiri. Përkthyer lirshëm, ky ushtrim quhet “vështrim ritual” dhe është një praktikë popullore meditimi në Indi.

Qirinjtë konsiderohen të dobishëm në praktikën e meditimit sepse, ndër të tjera, ata na ofrojnë një pikë të lehtë fokusimi. Prandaj është më e lehtë të përqendrohemi dhe të largojmë mendimet ndërhyrëse nga mendjet tona. Gjithashtu vetë zjarri ka fuqinë të magnetizojë shikimin.

Sekreti është të mbani flakën në nivelin e syve dhe të zgjidhni një qiri që digjet ngadalë – mundësisht jo me aromë.

Meditimi me qiri konsiderohet një zgjedhje ideale për fillestarët. Si bëhet:

– Ndizni një qiri dhe fikni dritat në dhomë në mënyrë që flaka e qiririt të jetë e vetmja pikë qendrore në dhomë.

– Vendosni qirinë në një tavolinë dhe uluni në dysheme në mënyrë që flaka të jetë në nivelin e syve.

– Qëndroni pak larg qiririt.

– Merrni disa herë frymë thellë dhe relaksoni tensionin në trup.

– Përqendrohuni te flaka dhe largoni mendimet që ju vijnë në mendje.

– Mbajeni këtë pozicion për dhjetë minuta.

Me këtë praktikë do të përmirësoheni.

Metoda Trataka Sadhana është treguar të jetë efektive për lehtësimin e shpejtë të stresit sipas hulumtimit të botuar në Revistën Ndërkombëtare të Kërkimit të Rikthimit të Informacionit.

Koha ideale për të praktikuar këtë formë meditimi është nata, por edhe çdo herë kur ndiheni të frikësuar, të dërrmuar dhe të stresuar.