Çfarë i shkakton makthet dhe si të shpëtoni prej tyre

Makthet nuk janë vetëm të frikshme dhe traumatike, ato mund të kenë edhe pasoja shëndetësore. Sipas WebMD, ankthet ndodhin gjatë gjumit REM dhe janë të ndryshëm nga ëndrrat e këqija. Domethënë, për shkak të ëndrrave të këqija, ne nuk do të zgjohemi në mes të natës, dhe për shkak të ëndrrave të natës, do të na duhet të ndërpresim gjumin tonë duke u zgjuar papritur nga frika ose paniku.

Ekspertët shpjegojnë se ankthet e shpeshta mund të kenë pasoja në humorin tonë gjatë ditës, por edhe në aftësitë tona njohëse. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë zakonet e gjumit nëse personi ka frikë të bjerë në gjumë në mënyrë që të mos rijetojë ngjarjet traumatike në ëndërr. Mungesa e gjumit, kanë treguar studime të shumta, lidhet me shëndetin e dëmtuar kardiovaskular dhe shëndetin e përgjithshëm të trupit.

Ëndrrat dhe ankthet janë ende një mister për shkencëtarët, por ka disa faktorë që mund të rrisin shpeshtësinë e maktheve dhe të prishin:

Ankthi dhe stresi – Stresi i përditshëm mund të ndikojë në gjumin dhe ëndrrat e këqija, veçanërisht nëse jemi të shqetësuar për punën ose shkollën. Makthet ndodhin më shpesh nëse kemi disa ngjarje të mëdha përpara nesh, si një prezantim i rëndësishëm në punë ose një procedurë mjekësore.

Trauma – Nuk është e pazakontë të kesh makthe pas një ngjarjeje traumatike si p.sh. vuajtja e dhunës ose humbja e një personi të dashur. Ato janë veçanërisht të zakonshme tek njerëzit me çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD) dhe mund të intensifikojnë simptomat e çrregullimit edhe gjatë ditës.

Loading poll ...

Problemet e shëndetit mendor – Nëse një person vuan nga çrregullimi bipolar, depresioni ose skizofrenia, ka më shumë gjasa të përjetojë makthe. Në raste të tilla, është mirë që ëndrrat e këqija t’ia përmendni mjekut tuaj në mënyrë që të mos bëhen problem serioz.

Medikamentet – Disa ilaçe mund të shkaktojnë makthe, duke përfshirë: antidepresivë, antimikrobikë, beta bllokues, medikamente për presionin e gjakut, medikamente të Parkinsonit dhe stimulues me bazë amfetamine që përdoren për trajtimin e ADHD.

Droga, alkooli dhe sindroma e tërheqjes – Nëse përdorni drogë ose pini sasi të mëdha alkooli, ka më shumë gjasa të keni makthe. I njëjti efekt është edhe ndërprerja e papritur e konsumit të substancave të tilla nëse ato përdoren në sasi të mëdha.

Mungesa e gjumit – Përpos që dëmtojnë cilësinë e gjumit, ankthet mund të shkaktohen edhe nga mungesa e gjumit. Ndryshimet e papritura në modelet e gjumit ose pagjumësia mund të shkaktojnë makthe më të shpeshta.

Ushqimi para gjumit – Ushqimi që hamë para gjumit përshpejton metabolizmin tonë, si dhe aktivitetin e trurit. Nëse ekziston dyshimi se ushqimi po shkakton pagjumësi, një zgjidhje e thjeshtë është të mos hani disa orë para se të shkoni në shtrat.

Filma ose libra të frikshëm – Nuk është një mit, filmat dhe librat e frikshëm mund të shkaktojnë vërtet makthe. E mira është se nuk keni pse të ndaloni së shikuari, lexoni ose luani lojëra nëse ato ju japin makthe – thjesht duhet të zgjidhni një pjesë të ndryshme të ditës për të, jo mbrëmjen.

Si të shmangni ankthet dhe kur të shkoni te mjeku?

Disa ankthe në vit nuk janë për t’u shqetësuar, por nëse ankthet bëhen më të shpeshta, ka mënyra për t’i reduktuar ato. Gjëja më e rëndësishme është të keni një orar të mirë të gjumit, domethënë të shkoni në shtrat në të njëjtën orë çdo natë. Do t’ju ndihmojë gjithashtu nëse eliminoni alkoolin, kafeinën dhe cigaren dhe shtoni ushtrime të lehta në programin tuaj. Para se të shkoni në shtrat, duhet të relaksoheni dhe të mos shikoni filma apo seriale të frikshme apo të lexoni libra horror.

Nëse asnjë nga këto nuk ju ndihmon, dhe ankthet bëhen më të shpeshta dhe ndodhin të paktën një herë në javë, duhet patjetër të kontaktoni një mjek për ndihmë. Ekspertët do t’ju ndihmojnë të zbuloni shkakun e maktheve në mënyrë që të përpiqeni t’i largoni ato.


Related Articles

Back to top button