LifeStyle

Disa ushqime që ndihmojnë në reduktimin e stresit

Duke përfshirë ushqime specifike në dietën tonë, ne mund të luftojmë stresin. Kjo për shkak se ato rrisin nivelet tona të serotoninës dhe ulin prodhimin e kortizolit.

Stresi është një reagim normal i trupit tonë. Kur përballemi me situata stresuese, adrenalina jonë rritet. . Jo të gjitha situatat rezultojnë në këtë reagim. Por trupi ynë është ende në trazira me një ritëm të shpejtë të zemrës dhe tension të muskujve. Në shumicën e rasteve, ky reagim shkaktohet nga situata specifike. Disa prej tyre janë problemet, puna e tepërt dhe ekspozimi i vazhdueshëm ndaj zhurmave të pakëndshme.

Shumë herë, këshillat e rekomanduara për reduktimin e stresit janë ushtrimet fizike, përfshirja në një aktivitet që na kënaq, apo edhe meditimi. Sigurisht, këto mënyra mund të jenë efektive, megjithatë një studim i ri vjen për të treguar se në fund të fundit, ushqimi mund të funksionojë efektivisht si një “anti-stresues”. Më konkretisht, një studim i ri shkencor nga University College Cork, Irlandë, ka treguar se ngrënia e ushqimeve të caktuara çdo ditë për vetëm katër javë mund të çojë në një reduktim të ndjeshëm të niveleve të perceptuara të stresit të një personi.

TS Poll - Loading poll ...

Për fat të mirë, ka disa ushqime që janë treguar se ndihmojnë me ankthin. Ato kontribuojnë në shëndetin tuaj mendor. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave të lidhura me ankthin. Nuk mund të shpëtoni nga stresi vetëm duke shtuar ushqime të caktuara në dietën tuaj. Megjithatë, ato janë një suplement i mrekullueshëm për të përmirësuar disponimin dhe mirëqenien tuaj.

Për të testuar teorinë e tyre, ekipi shkencor rekrutoi 45 njerëz të shëndetshëm të moshës 18 deri në 59 vjeç në një dietë relativisht të ulët me fibra. Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe dhe iu caktua rastësisht një dietë për të ndjekur për katër javë. Më konkretisht, gjysmës iu dha një dietë e krijuar nga dietologia Kirsten Berding, e cila përfshinte një sasi më të madhe prebiotikësh dhe ushqime të fermentuara. Kjo është dieta e ashtuquajtur “psikobiotike” që përfshin disa ushqime që janë lidhur me një shëndet më të mirë mendor.

Qëllimi i këtij grupi ishte të përfshinte në dietën e tyre ditore 6-8 racione frutash dhe perimesh me përmbajtje të lartë fibrash prebiotike (si qepë, presh, lakër, mollë, banane dhe tërshërë), 5-8 racione drithëra në ditë dhe 3-4 porcione bishtajore në javë. Përveç kësaj, ata duhej të përfshinin 2-3 porcione ushqimesh të fermentuara në ditë (të tilla si lakër turshi, kefir dhe kombucha).