LifeStyle

Ekspertët bëjnë paralajmërimin: Kujdes kur qëndroni me rroba banje të lagura!

Po kalojmë periudhën më të nxehtë të vitit, ku shumë prej nesh ndodhet pranë detit dhe duke shijuar rrezet e diellit.

Ekspertët kanë bërë thirrje se qëndrimi në plazh me rroba banje të lagura ndikon keq në shëndetin tonë. Prandaj sugjerohet që pasi dilni nga detit, të ndërroheni dhe të vishni rroba të thata. Sipas ekspertëve lagështia rrit bakteret rreth ijëve dhe krijon një mjedis ideal për zhvillimin e skuqjes së lëkurës ose të infeksioneve.

Jennifer Wu, një obstetër-gjinekologe në spitalin Lenox Hill në Nju Jork, tregon se ka shumë më shumë njerëz që vijnë në njësitë spitalore me infeksione vaginale gjatë verës sesa në periudha të tjera të vitit.

Dy rreziqe kryesore për shëndetin nga rrobat e banjës të lagura:

Bakteret dhe kërpudhat lulëzojnë në zona të ngrohta, të errëta dhe me lagështi, duke përfshirë gjirin. Veshja e një rroba banje të lagur rezulton në bllokimin e më shumë lagështirës në zonë, gjë që rrit mundësinë e infeksioneve vaginale, sipas Dr. Wu. Këto infeksione karakterizohen në mënyrë tipike nga një rritje në sekrecionet vaginale, dhe ju gjithashtu mund të përjetoni kruajtje ose acarim vaginal, dhimbje gjatë seksit ose urinim të shpeshtë.

“Rrobat e ngushta, të lagura dhe fibrat sintetike mund të shkaktojnë ndryshime në pH vaginale”, shpjegon Dr. Wu. Këto ndryshime lehtësojnë rritjen e baktereve që shkaktojnë infeksion.

Përveç infeksioneve, fërkimi i përsëritur i lëkurës me rrobat e banjës, i kombinuar me lagështinë, mund të shkaktojë irritim të lëkurës. Ky acarim tenton të shfaqet si rregull në pjesën e brendshme të kofshëve apo vulvës, shpjegon Dr. Wu.

Lëkura e irrituar mund të shkaktojë gjithashtu një ndjesi djegieje, shenja të kuqe ose të marrë formën e një djegieje.

Sigurisht, gjëja më e mirë që mund të bëni për të mbrojtur veten nga pasojat e mundshme të rrobave të banjës të lagura është t’i hiqni ato sa më shpejt të jetë e mundur dhe të vishni rroba të thata dhe të pastra. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e lehtë, pasi shumica e tyre hyjnë disa herë në det ose në pishinë.

Lajmi i mirë është se ka mënyra të tjera që mund të zvogëloni rrezikun e infektimit ose skuqjes nga një rroba banje e lagur:

Vishni kostumin e duhur të banjës

Sigurohuni që rrobat e banjës të mos jenë shumë të ngushta, por as shumë të gjera, këshillon Dr. Wu. Një rroba banje e përshtatshme do mbajë më pak lagështi dhe do të shkaktojë më pak gërvishtje.

Qëndroni sa më të thatë kur jeni jashtë ujit

Thahuni tërësisht ndërsa dilni nga uji. Një rroba banje më e thatë do ketë më pak lagështi në krahasim me një të lagur. Gjithashtu, shmangni veshjen e rrobave mbi një rroba banje të lagur, pasi kjo do të bëjë që lagështia të ngjitet në trupin tuaj për më gjatë.

Së fundi, dr. Wu thekson se nuk ka nevojë të shqetësoheni shumë për rreziqet e një rroba banje të lagur që ndikon negativisht në pushimet tuaja. Sipas saj, sekreti është të menaxhosh siç duhet, duke zgjedhur rrobën e duhur të banjës dhe duke hequr ujin e tepërt nga trupi në çdo rast.