ShowBizzz

Ja çfarë duhet të bëni për të krijuar një mjedis të shëndetshëm pune

Sipas OBSH-së, një mjedis i shëndetshëm pune duhet të arrihet për tre arsye: sepse është gjëja e duhur për të bërë, sepse është një vendim i zgjuar, sepse është e ligjshme…

Çfarë e karakterizon një mjedis të shëndetshëm pune?

OBSH e përkufizon një mjedis të shëndetshëm pune si “një vend në të cilin punëtorët dhe stafi i lartë bashkëpunojnë në zbatimin e një procesi përmirësimi të vazhdueshëm për të mbrojtur dhe promovuar shëndetin, sigurinë. dhe mirëqenien e të gjithë punëtorëve dhe qëndrueshmërinë e vendit të punës”.

TS Poll - Loading poll ...

Me fjalë të tjera, është një mjedis në të cilin të gjithë punojnë për të mirën e përbashkët, për të arritur objektivin e aktiviteteve të tyre të punës dhe për të mirën kolektive, mirëqenien e të gjithë anëtarëve të ekipit. Përveç kësaj, ata flasin për 4 plane kyçe mbi të cilat mund të ndikojnë për të promovuar krijimin e mjediseve të shëndetshme të punës:

Mjedisi fizik i punës. Ai do të përfshinte karakteristikat e ndërtesës ose të vendit fizik ku zhvillohet aktiviteti i punës. Për shembull, mobiljet, cilësia e ajrit…

Mjedisi psikosocial i punës. Ai do të përfshinte qëndrimet, besimet dhe praktikat e njerëzve në vendin e punësimit.

Burimet e shëndetit personal. Ato në të cilat punëtori ka akses për ta gjetur veten në mënyrë të përsosur.

Pjesëmarrja e kompanisë në komunitet. Kjo do të nënkuptonte përfshirjen e organizatës në të cilën punon në shoqërinë që e rrethon.

Si mund ta përmirësojmë atë?

Shoqërohuni me kolegët. Në një mjedis ku të gjithë (ose pothuajse të gjithë) e njohin njëri-tjetrin, është normale të shohësh festime të vogla ditëlindjesh, promovime, arritje të vogla apo probleme familjare. Kështu, shqetësimi për jetën e kolegëve tanë do të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes së tyre mendore dhe tonën. Për shembull, shqetësimi nëse një kolege është i sëmurë ose pyetja se si janë fëmijët e saj, do ta bëjë atë të ndihet më afër jush.

Respektoni privatësinë e të tjerëve. Në ndryshim nga pika e mëparshme, është e nevojshme të mbani mend se ne nuk duhet të kalojmë disa linja të privatësisë me partnerët tanë. Në fund të fundit, shumë njerëz e shohin punën si një mënyrë për t’u larguar nga jeta e tyre e përditshme.

Gjeni momentet e shkëputjes në punë. Për të kombinuar konceptet e “shkëputjes” dhe “socializimit”, asgjë më e mirë se sa të bëni pushime për të pirë një kafe ose për të ngrënë me kolegët në kohën e drekës. Të punosh më shumë orë me radhë nuk garanton që të jesh më produktiv. Përkundrazi, është treguar se vendet më produktive priren të jenë ato ku punohen më pak orë.

Një ambient i mirë pune është një hapësirë e këndshme, aspak armiqësore dhe plot me njerëz me të cilët mund të ndajmë eksperienca, procese dhe shumë kohë. Ne duhet të përdorim jetën profesionale për t’u ndjerë të mbështetur dhe, nëse nuk është ky rasti ynë, të pyesim veten nëse do të ishim të lumtur të vazhdonim kështu. Sado e vështirë të duket, ka mundësi përtej një kompanie që nuk na kënaq.