Kuriozitete

Mosha e fëmijëve që është më stresuese për prindërit

Edhe pse duket se koha menjëherë pas lindjes është më stresuese për prindërit, veçanërisht për nënat, për shkak të mungesës së gjumit dhe rraskapitjes, pakënaqësia e vërtetë vjen shumë më vonë.

Profesorët amerikanë nga Universiteti i Shtetit të Arizonës dhe Shtetit të Oklahomas zbuluan se prindërit janë nën stresin më të madh dhe ndihen më të palumtur në vitet “dymbëdhjetë” të fëmijëve të tyre, në periudhën midis viteve të fëmijërisë dhe adoleshencës. Janë zakonisht viti i 11-të dhe i 12-të.

Nënat e fëmijëve në atë moshë vuajnë më shpesh nga depresioni, shumë më tepër se kur fëmijët e tyre janë adoleshentë.

TS Poll - Loading poll ...

“Shumë nëna nuk janë të vetëdijshme se ndarja e madhe dhe më e dhimbshme e pasardhësve nga prindërit nuk ndodh kur fëmija largohet nga foleja, por kur largohet psikologjikisht prej tyre. Është një metamorfozë psikologjike si për nënën ashtu edhe për fëmijën.

Jo vetëm që disa fëmijë përjetojnë ndryshime të mëdha hormonale në atë moshë, por ata gjithashtu sillen më të tjetërsuar dhe të tjetërsuar ndaj nënave të tyre”, thotë udhëheqësja e hulumtimit, Suniyja Luthar.

Te gratë, rreth moshës 42 vjeç, niveli i hormoneve të estrogjenit dhe progesteronit fillon të bjerë, gjë që mund t’i bëjë ato të ndihen më pak të kujdesshme dhe të jenë të shkujdesura ndaj fëmijëve dhe partnerit të tyre. Por, kënaqësia me fëmijët zakonisht rritet kur fëmijët i kalojnë vitet e adoleshencës.