LifeStyle

Pse disa njerëz gënjejnë në mënyrë të panevojshme?

Të gjithë kanë thënë një gënjeshtër në një moment. Është një fakt i pakontestueshëm dhe për të cilin do të keni referime në kujtesën tuaj. Në fakt, edhe pse ndershmëria është një parim aksiomatik brenda vlerave tuaja morale, mund të pranoni të gënjeni në disa raste. Por, ç’të themi për njerëzit që gënjejnë në mënyrë të panevojshme?

Ata nuk i shmangen asnjë ndëshkimi, nuk duken më tërheqës, nuk shpërblehen për këtë. Pra, pse gënjejnë? E vërteta është se arsyet ekzistojnë, por ato zakonisht nuk dalin nga mendja e vetë gënjeshtarit. Ata u përgjigjen dialogjeve të brendshme dhe proceseve mendore që kërkojnë një ekuilibër emocional, duke përmirësuar vetë-perceptimin e subjektit dhe që rrallë vërehen nëse marrëdhënia me të nuk thellohet.

Nevoja për miratim

Ky është një nga motivet më të shpeshta të gënjeshtrës, por në rastin në dorë nuk ka asnjë presion real nga mjedisi për të ndodhur. Domethënë, subjekti, pavarësisht se është në një rreth shoqëror që e pranon dhe e mirëpret, vazhdon të ndjejë se ka nevojë të fitojë miratimin e të tjerëve, dhe për këtë gënjen.

Rëndësi i jepet përmbajtjes së gënjeshtrave

Kjo situatë ka më shumë se një nivel thellësie, prandaj le ta shohim me një shembull. Një person gënjen miqtë e tij duke thënë se ka shumë para, një kontekst social në të cilin statusi ekonomik nuk ka rëndësi. Kur zbulojnë se nuk është kështu, të gjithë habiten; Gjithkush ka kapital ekonomik të ngjashëm pas tyre dhe nuk ka patur kurrë një admirim kolektiv për ata njerëz që kanë më shumë.

Megjithatë, gënjeshtra nuk ka të bëjë fare me presionin e mjedisit, por me një gjykim të brendshëm të vetë gënjeshtarit. Për të, të kesh shumë para është një nga aspektet që e bëjnë dikë të suksesshëm dhe ai dëshiron të jetë i suksesshëm

Ndjenja jashtë kontrollit

Mund të duket absurde, por tregimet e sajuara janë nën kontrollin e narratorit. Jo me të vërtetë. Prandaj, kur tregon, për shembull, një anekdotë, duke e modifikuar ose duke e thënë në një mënyrë “fantazme”, gënjeshtari merr nën kontroll tregimin dhe ngjarjet që ai ekspozon. Në këtë mënyrë shmangen detajet dhe faktet që mund të shkonin kundër asaj që do ta linte një person në një vend të keq (sipas kritereve të veta).

Shpikja e sotme është vazhdim i gënjeshtrës së djeshme

Ndonjëherë, gënjeshtrat që tashmë janë shumë larg realitetit që mund t’i mbanin të fshehura janë hapi i miliontë i atij që u tha kohë më parë dhe nuk mund të zbulohet. Një zinxhir gënjeshtrash që, sa më gjatë të zgjasë, aq më e vështirë është të thyhet.

Ju tregoni se çfarë do të dëshironit të ishit të vërtetë

Edhe pse duket e pathyeshme, përsëritja e një gënjeshtre shumë herë mund të përfundojë duke e kthyer atë në të vërtetë kolektive. Prandaj, shumë njerëz tregojnë disa fakte dhe aspekte të vetvetes që pasqyrojnë atë që do të donin që ata të ishin në realitet. Edhe pse nuk ka nevojë për të në shumicën e rasteve, ajo mund të shihet si një mënyrë për të transformuar realitetin brenda mendjes së personit.

Për personin që shqipton nuk është gënjeshtër

Në fund, realiteti që na del nga goja është një mesazh që ka kaluar nëpër filtrat e perceptimit fizik, përpunimit mendor dhe kapacitetit të kujtesës. Nga ana tjetër, këto procese bashkëveprojnë me të jashtmen, kështu që rezultati zakonisht është më larg realitetit të vërtetë sesa ne zakonisht e vlerësojmë.

Prandaj, është normale që dëshmitë e dy njerëzve të ndryshëm të jenë krejtësisht divergjente përballë të njëjtit fakt. Në këto raste, mund të duket sikur po përballesh me një person që gënjen në mënyrë të panevojshme, por para se të gjykosh, mos harro: njerëzit e kuptojnë njëri-tjetrin duke folur. Është shumë e mundur që kjo pasiguri të ndreqet me një bisedë të sinqertë. Në fund të fundit, e vetmja e vërtetë që dimë është gënjeshtra e përbashkët që të gjithë e perceptojmë nëpërmjet shqisave tona.