Sa të lartë temperaturën mund të përballojë trupi i njeriut?

Temperaturat e nxehta të verës janë jashtëzakonisht të pakëndshme dhe është një bekim i vërtetë që ka vetëm një numër të kufizuar ditësh me temperatura kaq ekstreme gjatë vitit.

Që nga studimi i NASA-s i vitit 1958, është krijuar një zonë rehatie e temperaturës midis 4 dhe 35 gradë Celsius, në të cilën, kur lagështia nuk kalon 50%, njerëzit mund të qëndrojnë pafundësisht. Por kur është jashtë kësaj zone, sa temperaturë të lartë mund të përballojë trupi i njeriut?

Me gjithë kërkimet e shumta ushtarake, nuk ka një përgjigje të përgjithshme dhe të saktë për këtë pyetje.

Njerëz të ndryshëm mund t’u rezistojnë temperaturave të ndryshme ekstreme dhe kjo varet edhe nga mënyra e veshjes, aktivitetet fizike, rrymimet e ajrit dhe mbrojtja nga dielli. Dhe mbi të gjitha, nga lagështia e ajrit. Në një lagështi relative shumë të lartë, njeriu mund të jetë në rrezik në 36 gradë Celsius, ndërsa në shkretëtira, ku ajri është jashtëzakonisht i thatë, njerëzit mund të mbijetojnë dhjetë minuta në një temperaturë prej 60 gradë.

Për të mbajtur temperaturën e trupit në rreth 37 gradë, organizmi në temperatura të larta të ajrit çliron nxehtësinë e tepërt kryesisht përmes avullimit, pra djersitjes. Megjithatë, nëse lagështia relative rreth tij është e lartë, avullimi është më i ngadalshëm dhe personi percepton se temperatura e jashtme është më e lartë se ajo e matur me termometër.

Është vërtetuar mirë se në një temperaturë më të lartë se 54 gradë Celsius, trupi i njeriut pashmangshmërisht pasohet nga goditje e nxehtësisë.

Është vërtetuar mirë se në një temperaturë më të lartë se 54 gradë Celsius, trupi i njeriut pashmangshmërisht pasohet nga goditje e nxehtësisë.

Kjo është arsyeja pse në parashikim përdoret i ashtuquajturi indeksi i nxehtësisë, i aplikuar që nga viti 1978 nga organizatat meteorologjike amerikane, si dhe nga shumica e organizatave evropiane. Në Kanada, e ashtuquajtura shkalla Humidex është në përdorim që nga viti 1965, ndërsa sot telefonat tuaj mbështeten në shkallën RealFeal të AccuWeather.

Është vërtetuar mirë se në një temperaturë më të lartë se 54 gradë Celsius, trupi i njeriut pashmangshmërisht pasohet nga goditje e nxehtësisë. Kjo formë e hipertermisë mund të ndodhë edhe në temperatura shumë më të ulëta dhe mund të ndikohet nga droga, alkooli, mosha dhe rrethana të tjera. Atletët që garojnë në vapë mund të jenë në rrezik dhe statistikat tregojnë se fëmijët e lënë pas në makina pa klimatizim janë viktima të shpeshta të vapës.

Goditja nga nxehtësia është një formë ekstreme e stresit termik dhe çon në rritje të temperaturës së trupit në vetëm pak minuta, marramendje, gjakderdhje, kolaps të sistemit kardiovaskular, konvulsione, koma, dështim të muskujve dhe organeve dhe në rastin më të rëndë vdekje.

Related Articles

Back to top button