LifeStyle

Sjelljet më të zakonshme të depresionit, si t’i kuptoni nga dikush që flet me ju

Depresioni ndikon në mënyrën se si pacienti shprehet, si me gojë ashtu edhe me shkrim, siç tregon një studim i vitit 2018, i botuar në revistën Clinical Psychological Science.

Në fakt, një sjellje mjaft e zakonshme, e cila mund të bëhet veçanërisht e lodhshme për të tjerët, është një shenjë paralajmëruese për problemet mendore.

Arsyeja për të rikthyer të njëjtat mendime dhe shqetësime, qoftë në bisedat e një pacienti me njerëz të tjerë ose në tekstet e tij të shkruara.

Pacienti mund ta gjejë veten të bllokuar në një lak mendimesh pesimiste, veçanërisht nëse shmang kontaktin me përvojat dhe njerëzit e rinj.

Ai, për shembull, mund të flasë vazhdimisht për ndarjen e tij ose humbjen e një pune që mendonte se ishte një mundësi dhe mbetet pas për atë që po ndodh në pjesën tjetër të botës.

Kjo, natyrisht, është një sjellje që mund të vërehet nga ata që e rrethojnë, të cilët shpesh largohen, të lodhur duke e dëgjuar atë të flasë vazhdimisht për të njëjtat gjëra.

Depresioni është një sëmundje mendore që prek mbi 300 milionë njerëz në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Ka një efekt në të menduarit, emocionet, trupin dhe sjelljen e një personi. Hidhërimi klasifikohet si depresion bazuar në intensitetin, kohëzgjatjen dhe efektin e tij në funksionimin e një personi. Megjithatë, askush nuk mund të thotë qartë se cilat janë simptomat e tij, pasi ato shpesh keqinterpretohen ose shpërfillen.

Por si do të dyshoni se jeni duke vuajtur nga depresioni?

-Përpiqeni ta fshehni trishtimin tuaj pas justifikimeve të ndryshme dhe përfundoni duke u trishtuar.

-Keni sukses në shumë fusha, por nuk kënaqeni me fitoret tuaja. Kjo do të thotë, në vend që të ndjeni gëzim, ju ndiheni konfuz.

-Refuzoni të largoheni nga “flluska e sigurisë” dhe vazhdimisht kritikoni atë që bëni.

– Ju shkëputeni nga ajo që ju bën të ndiheni të lumtur dhe ju kënaq. Zakonisht, ju i thoni “po” asaj që ju imponojnë të tjerët.

-Mundoheni të jeni gjithmonë social dhe aktiv, në mënyrë që të “harroni” atë që ju shqetëson.

-Ju mendoni se nuk e meritoni pranimin dhe dashurinë e të tjerëve.

Vihet re se i vetmi person kompetent për të diagnostikuar depresionin është specialisti i shëndetit mendor.