ShowBizzz

Çfarë na mësojnë Valencia dhe Shqipëria

Kërkojini dikujt të emërojë destinacionet më të njohura bregdetare në Mesdhe dhe përgjigja do të jetë një listë e “të dyshuarve të zakonshëm”: Venecia, Ibiza, Lisbona, Barcelona, ​​Salento, Portofino, Nica, Amalfi. Megjithatë, një sondazh nga “Who?”, faqja britanike për shijet e konsumatorëve, sugjeron se turistët janë gjithmonë në kërkim të destinacioneve të reja. Në krye të renditjes së “dhjetë qyteteve më të mira bregdetare” në Evropë, në fakt, është në mënyrë të papritur Valencia, e vlerësuar nga të pyeturit për arkitekturën dhe gastronominë e saj, duke filluar sigurisht nga paella valenciane, por edhe sepse ofron paqe dhe qetësi në krahasim me zgjedhjet më tradicionale ku vërshojnë vizitorët.

Një tjetër surprizë e pushimeve verore 2023 është Shqipëria, e zbuluar fillimisht nga New York Times me një artikull të gjatë që vlerëson kostot e saj të ulëta, plazhet dhe jetën e natës, festat dhe festivalet që tërheqin të rinj nga e gjithë Evropa, madje edhe nga Shtetet e Bashkuara. Ndonjëherë, në vend që të përsëritet siç thotë thënia e njohur, historia përfundon duke u kthyer përmbys: për një kohë të gjatë një ish-diktaturë komuniste pro-kineze, më pas një tokë e dëshpëruar, popullsia e së cilës përpiqej të emigronte ilegalisht në masë tek Italia në brigjet matanë, tani Shqipëria është në modë, duke tërhequr vizitorë në vend që të eksportojë emigrantë.

Janë dy raste të ngjashme, Valencia dhe Shqipëria, me një mesazh të dyfishtë për ligjet e ofertës dhe kërkesës: nga njëra anë, udhëtarët kanë më shumë kuriozitet sesa pritej dhe, falë internetit, mund të gjejnë vetë risitë për të eksploruar; nga ana tjetër, çdo qytet apo vend mund të ndryshojë, të rinovohet dhe të përparojë, nëse përpiqet seriozisht. Që pika e dytë të jetë e mundur, nevojitet një mirëkuptim ndërmjet autoriteteve lokale ose kombëtare dhe sipërmarrësve të gatshëm për të investuar. Do të shohim se kush do të ketë sukses në 2024: që tani është koha për të planifikuar pushimet. / Il Venerdi – Bota.al

TS Poll - Loading poll ...