LifeStyle

Kjo është fjala që mund të shkatërrojë marrëdhënien tuaj

Keni shumë kohë për marrëdhënien tuaj gjatë ditës. Ju tregoni vlerësim dhe mirënjohje për aktet e vogla të dashurisë, e lini celularin për të qenë prezent kur duhet, përpiqeni dhe luftoni për të qëndruar sa më mirë.

Por marrëdhëniet kanë nevojë për shumë punë dhe nëse doni të keni sukses duhet të jeni të kujdesshëm me fjalët që përdorni, thonë ekspertët. Në fund të fundit, dihet që gjuha nuk ka kocka, por i thyen kockat.

Në fakt, ekziston një fjalë e caktuar që madje mund të prishë përpjekjet tuaja në lidhje me lidhjen tuaj. Kjo fjalë është  “Duhet”.

“Unë shoh shumë çifte që kapen në kurthin “duhet”. Kjo vjen nga rregullat dhe kriteret e brendshme të çdo personi, të cilat bien ndesh me ato të personit tjetër në marrëdhënie”, thotë këshilltarja e marrëdhënieve Dr. Lauren Cook.

E njëjta gjë vlen edhe për “nuk duhet”. Merrni për shembull shprehjen: “Nuk duhet të shpenzoni kaq shumë kohë duke luajtur lojëra në celular ose “Duhet të përpiqeni më shumë”.

“Kur njëri partner i thotë tjetrit çfarë duhet apo nuk duhet të bëjë, ata e vendosin veten në një pozicion pushteti dhe i dërgojnë mesazh tjetrit se janë superiorë”, shpjegon këshilltarja e marrëdhënieve. Mund të duket si diçka shumë e vogël dhe e parëndësishme, por përdorimi i shpeshtë i saj ul besimin në marrëdhënie dhe e lodh atë.

Çfarë mund të thuash në vend të saj?

Nëse jeni të shqetësuar për diçka që ka bërë partneri juaj, përpiquni të jeni më pak të papritur dhe të thoni “do të doja” ose “do të doja”. Për shembull, në vend që të thoni, “Duhet të kuptoni se çfarë dua të them”, thoni, “Do të doja nëse do të përpiqeshit të më kuptonit më shumë”, ose në vend të “Ti nuk duhet t’i japësh makinës kaq shpejt”, thoni, “Mund t’i japësh makinës më ngadalë, të lutem;”.

Është pak ndryshim për Dr. Bernstein, i cili ndihmon në reduktimin e turpit mes çifteve: “Gjetja e kohës për t’u fokusuar në atë që po thoni, duke reduktuar mendimet që ju shkaktojnë emocione negative dhe tension, dhe ndryshimi i tyre do të përmirësojë shumë marrëdhënien tuaj dhe komunikimin tuaj me partnerin tuaj”.