Pas Libanit, edhe Kuvajti ndalon filmin “Barbie” – shkak promovimi i homoseksualitetit

Shteti i Libanit pak ditë më parë vendosi për ndalimin e shfaqjes së filmit “Barbie” në këtë shtet.

Kuvajti shpejt ndoqi shembullin, me agjencinë shtetërore të lajmeve, KUNA, që raportoi të enjten se qeveria kishte ndaluar shfaqjen e komedisë “Barbie” dhe filmit horror “Talk to Me” në mënyrë që të mbronte “etikën publike dhe traditat sociale”, shkruan VOA.

Ekspertët për të drejtat e njeriut dhe lirinë e fjalës në Liban thanë se ndalimi i mundshëm i “Barbie” është një simptomë e përpjekjeve më të gjera të Bejrutit për të degraduar lirinë e shprehjes dhe të drejtat e komunitetit LGBT+ në vend.

“Është qesharake dhe vdekjeprurëse në të njëjtën kohë”, tha Justin Shilad, një ekspert për lirinë e shtypit në Lindjen e Mesme për grupin e avokimit PEN America.

Ndërkohë në Kuvajt, nënsekretari i Ministrisë për Shtypin dhe Publikimin, Lafy Al-Subei’e tha se si “Barbie” dhe “Talk to Me” u ndaluan sepse ato “shpallin ide dhe besime që janë të huaja për shoqërinë kuvajtiane dhe rendin publik”.

Ndalimet në Liban dhe Kuvajt nënvizojnë mbizotërimin e censurës në të gjithë rajonin gjithashtu, sipas Shilad.

“Ajo flet gjithashtu për një prirje më të madhe në Liban, ku shprehja e lirë dhe shkëmbimi i lirë i ideve po bëhen gjithnjë e më të kontestuara”, tha Shilad. “Kjo është gjithashtu tregues i një fenomeni më të madh në mbarë rajonin”.

Shilad beson se arsyetimi i Kuvajtit për ndalimin e filmave ishte qëllimisht i paqartë.

“Është një dremitje shumë e paqartë ndaj stabilitetit, apo vlerave morale apo kulturore”, tha Shilad. “Dhe arsyeja pse është kaq e paqartë dhe kaq e keqpërcaktuar është sepse nën atë ombrellë, ju mund të goditni një gamë të gjerë të të folurit dhe të shtypni një gamë të gjerë shprehjeje”.Related Articles

Back to top button